Å finne rett form på leveransene fra oppdragene våre er ikke lett. Vi vil jo gjerne legge best mulig til rette for utvikling og forbedring. Og da må rapportene treffe behovene til ulike mottakere, med ulike og til dels motstridende behov.
Jeg mistenker at det er med rapportskriving som med bilkjøring: De fleste er enige i at det leveres for mange revisjonsrapporter som ikke er godt nok formulert, samtidig som få vil mene at de trekker snittet ned. Selv tror jeg nok at det å finne en optimal form på rapporteringen både er så viktig og så krevende at det er noe vi bør jobbe med mer eller mindre kontinuerlig.
Da er det jammen bra at det er god hjelp å få!
Christine Calvert presenterer seg selv som «Norges eneste tekstdoktor». Ingen dårlig tittel, det. Noen av oss kjenner henne fra skrivekursene hun holder for NKRF og IIA Norge. Christine har gitt ut flere bøker om kommunikasjon, hvorav to er særlig nyttige i denne sammenhengen: «Skriv så det selger» og «Skriv godt, bli forstått».

«Skriv så det selger» gir en overordnet innføring i målrettet bruk av skriftlig kommunikasjon. Altså det å tilpasse formen på teksten din etter det du vil oppnå. Her får du veldig grei gjennomgang av hva grunnleggende kommunikasjonsteori betyr i praksis, inkludert et elegant lite kapittel om retorikk. Og samtidig har den en veldig praktisk tilnærming til det å skrive for å nå et mål. Den favner vidt og går ikke dypt, men gir super oversikt på knappe hundre velskrevne og tankevekkende små sider.

«Skriv godt, bli forstått» har Christine skrevet sammen med Ove Dalen. Duoen har kalt boken «En guide for å skrive bedre, raskere og med mindre smerte». Den er innrettet mot å gi en bedre skriveprosess, og bygger i stor grad på erfaring med hvilke grep man kan ta for å gjøre skriveprosessen målrettet og effektiv. Resultatet er en praktisk bok som samtidig står som et lite manifest for stram, veldisponert og klarspråklig skriving.

Boken «Radical Reporting – Writing Better Audit, Risk, Compliance, and Information Security Reports» ble først gitt ut av Sara I. James i 2022. Sara har en solid språkfaglig og pedagogisk fagbakgrunn, og er samtidig sertifisert internrevisor (CIA). Hennes skrivekurs er høyt verdsatt i IIA internasjonalt, og flere i IIA Norge har tatt disse. Hun skal også gi innlegg på IIAs årskonferanse i Oslo nå i mai.

«Radical Reporting» har vakt berettiget oppsikt i det internasjonale internrevisormiljøet. Selv om boken er på engelsk og primært retter seg mot et publikum som skriver på engelsk, er det veldig lite her som ikke er like relevant for oss som skriver på norsk.

Som undertittelen avslører, er «Radical Reporting» rettet direkte inn mot den type tekster vi produserer. Og det er tydelig at den er skrevet av en ambisiøs internrevisor med bred erfaring fra mange år i praksis. Dermed kan denne boken trekke de gode prinsippene og generelle rådene fra Christines bøker nærmere inn mot dilemmaene og utfordringene i vår arbeidshverdag.
«Skriv så det selger» kom i fjor i sin fjerde utgave, mens «Radical Reporting» nylig kom i sin andre. De var godt skrevet i utgangspunktet, og flyter enda bedre nå. Det er ganske gjennomgående endringer i begge, med nye kapitler om hvordan god bruk av KI-verktøy kan støtte skriveprosessen. Som med alt med KI går utviklingen her fort, men etter det jeg kan skjønne vil dette være egnet til å stå seg godt også fremover.
her er vi i «både og»-terreng
Så hvilken av disse bøkene bør du velge? Som den våkne leser alt vil ha notert seg, mener jeg nok vi her er i «både og»-terreng. Bøkene til Christine og Sara passer godt sammen og utfyller hverandre på en fin måte. For dem som leder og veileder revisjonsoppdrag tenker jeg dette er nær obligatorisk lesning. Og for alle som bidrar inn i rapportene er de alle tre sterkt anbefalt fra min side.
Artikkelen ble først publisert i NKRFs tidsskrift kontroll & revisjon 3/25.
Vi takker NKRF for tillatelsen til å republisere den på vår nettside.