job Blogg

Gjestekontrollør fra IIA Sverige

Hvordan opplevde et medlem fra IIA Sverige det å delta på en ekstern evaluering av en internrevisjon i regi av IIA Norge?

I vinter gjennomførte IIA Norge en ekstern evaluering av internrevisjonen ved Universitetet i Oslo. Med på teamet fikk vi med oss en svensk internrevisjonsleder, Christine Avasjö Kuess ved Mälardalens universitet. For meg var det artig å få med et medlem fra IIA Sverige på gjennomgangen, men hvilken utbytte fikk Christine?

Hvordan har det seg at du som medlem i IIA Sverige ble med på en ekstern evaluering i regi av IIA Norge?

Anledningen till att jag deltog vid extern utvärdering i IIA Norges regi beror på att vi har ett starkt nätverk mellan universitet och högskolor i Norden där Internrevisionschefen för Oslo Universitet ställde frågan om någon kollega inom nätverket hade möjlighet att delta vid den externa utvärderingen av internrevisionen vid Oslo Universitet. Som relativt ny Internrevisionschef vid Mälardalens universitet ansåg jag utmaningen som nyttig och givande för egen del. Jag deltog vid en konferens i Norge via vårt nätverk under september 2023 och blev då nyfiken på hur man arbetar vid internrevisionen vid Oslo universitet. När möjligheten att delta vid extern kvalitetsgranskning kom anmälde jag mitt intresse.

Syftet för egen del i att delta vid kvalitetsgranskningen av Oslo Universitet var tvådelad. Dels var jag nyfiken på hur de arbetar och dels önskade jag lära mig mer om hur extern utvärdering går till. Inför granskningen hade jag inga direkta förväntningar och hade sedan tidigare anmält mig till IIA Swedens kurs inom Quality Assessment. Vid första mötet med Internrevisionschefen för Oslo Universitet och IIA Norge fick jag lite mer förståelse för vad som förväntades av mig och hur mycket tid som faktiskt kommer att behövas. Så klart innebär varje uppdrag att man ska sätta sig in i det man granskar och hur den organisationen fungerar men då detta var min första externa utvärdering så ville jag också förstå vad som förväntas av den som utvärderar, alltså mitt uppdrag.

Var det mye å sette seg inn i og forberede seg på?

För att kunna bidra med min kompetens i granskningen valde jag att läsa igenom allt material som Oslo Universitet lämnat för granskning innan vi påbörjade intervjuerna. Jag hade också tur med att kursen inom Quality Assessment hölls veckan innan jag åkte till Norge för granskning på plats. På så vis var jag väl förberedd när jag anlände till Oslo.

Som førstegangsreisende i eksterne evalueringer, var det noe som var uventet, overraskende, vanskelig etc. eller var det som du hadde sett for deg?

Både granskningen och förberedelserna inför granskningen flöt på enligt plan, troligtvis tack vare god planering av både IIA Norge och Oslo universitet och jag såg det inte som speciellt betungande arbete utan det motsvarade de förväntningar som skapats under första mötet. Inläsningen var intressant och lärorik och intervjuerna positiva och givande, båda skapade många tankar på hur mitt eget arbete ser ut och hur det har fungerat vid tidigare arbetsplatser. Att få ta del av och sätta sig in i hur andra utför samma arbete som en själv är enormt givande.

Foto: privat.

Hva har vært den mest nyttige læringen som du tar tilbake til din rolle som internrevisionschef ved Mälardalens universitet?

Det jag framförallt tar med mig in i mitt arbete är vikten av förtroende och förberedelser. Vid samtliga intervjuer framhölls att Internrevisionen vid Oslo universitet är väldigt kompetenta och pålästa vilket har skapat ett högt förtroende inom organisationen. Detta är något som jag ser som framgång inom yrket och något vi nog alltid måste arbeta för att ha och behålla.

Tilbyr IIA Sverige eksterne evalueringer og hvem gjennomfører disse?

IIA Sweden erbjuder, i likhet med IIA Norge, externa utvärderingar och dessa utförs av medlemmar utifrån specifik kravlista, t.ex att den som ska genomföra granskningen ska ha dokumenterad erfarenhet av både internrevision och av kvalitetsbedömningar. Det är kansliet vid IIA Sweden som föreslår vem som ska genomföra granskningen.

Vil du oppfordre andre medlemmer til å delta i eksterne evalueringer?

Jag kan varmt rekommenderar andra internrevisorer att delta i kvalitetsutvärderingar, det är enormt givande och en rolig utmaning där man får möjlighet att verkligen diskutera internrevision.

Stort tack för möjligheten att delta, det har som sagt varit både givande, roligt och trevligt.

Og en stor takk til deg, Christine, for at du ble med på teamet som evaluerte internrevisjonen ved Universitetet i Oslo!

Om du har lyst å bli en del av kontroll-teamet til IIA Norge, kan du ta kontakt med ellen.brataas@iia.no. Les mer om eksterne evalueringer HER.